Zilveren sieraden

Wat is zilver ?  Bekijk hier onze collectie zilveren sieraden

Zilver is een zacht, wit natuurlijk materiaal dat voor het eerst werd ontdenkt in Griekse zilvermijnen. Vandaag de dag wordt dit bijzondere edele metaal met name gewonnen in de mijnen in Canada, de Verenigde Staten, Zuid Amerika en Australië. In tegenstelling tot goud wordt zilver zelden in zuivere toestand in de natuur gevonden. Het wordt meestal gewonnen in de verbinding met niet edele metalen zoals koper en lood. Dit mengsel wordt bewerkt om het zuivere zilver te scheiden van de overige metalen. Vroeger was dit een zeer ingewikkeld en moeizaam proces, met als gevolg dat zilver in die tijd in sommige culturen kostbaarder was dan goud.

Zilver zal altijd zilver blijven. Het is een duurzaam materiaal dat vrijwel niet vergaat en niet roest. Hoewel zilver lichter en harder is dan goud, is het zeer goed te bewerken. Het is mede om die reden al eeuwenlang het favoriete materiaal voor het vervaardigen van kunst- en gebruiksvoorwerpen. En van zilveren sieraden natuurlijk. Hieronder ziet u een aantal afbeeldingen van zilveren sieraden:

Zilveren Sieraden

Zilveren geschiedenis

Zilver bekoort sedert mensenheugenis. In de oude geschriften van Israëlieten, Grieken en Romeinen vinden we al ‘zilveren’ verhalen. Het witte metaal haalde echter niet altijd het beste in de menselijke natuur naar boven. Zilver wekte dikwijls de hebzucht top. Het heeft veel oorlogen ontketenden mensen van hof en haard gescheiden. Zilverbezit was vroeger dan ook zelden of nooit het resultaat van hard werken. Eerder was zilver het ‘bloedige product’ van plundering, onderdrukking of van de overwinning in een oorlog. In de 14e eeuw gingen tonnen zilver de smeltoven in om oorlogen te financieren. Zonnekoning Lodewijk XIV liet zijn prachtig bewerkte zilveren meubels en andere gebruiksvoorwerpen smelten om de Spaanse Successieoorlog te betalen. Hij gaf edelen het bevel al hun zilver te laten smelten, met als gevolg dat vandaag de dag zilveren voorwerpen uit die periode zeer zeldzaam zijn. De associatie met zilver is niet alleen een ‘bloeddorstige’; zilver heeft ook een lichte, sierlijke kant. Het heeft als betaalmiddel gediend, geliefden in lief en leed verbonden, lichamen gesierd en kunstenaars geïnspireerd.

Zilveren sieraden in de mode

Zilver is heel lang het meest geliefde materiaal voor sieraden geweest in kringen van intellectuelen en trendsetters. De reden hiervan was dat de traditionele edelmetaal, goud, te duur was voor jonge, startende edelsmeden. Zilver leent zich uitstekend voor experimenten en het materiaal is prijsvriendelijk waardoor ook de grotere sieraden en gebruiksvoorwerpen betaalbaar blijven. Het grote publiek was lange tijd niet onder de indruk van zilver. Zilver werd beschouw als te artistiek of als te ouderwets beschouwd. Heden te dage heeft zilver een heel ander imago. Zilver, maar ook platina en palladium winnen terrein omdat ze passen in de geest van deze tijd waarin zich in sneltreinvaart tal van high-tech ontwikkelingen voordoen. Mede daarom is zilver niet meer weg te denken in het assortiment van de eigentijdse juwelier.

Zilver

Kwaliteit van zilver

Puur zilver is van nature te zacht om verwerkt te worden tot een sieraad of gebruiksvoorwerp. Het slijt of buigt te snel waardoor het onbruikbaar wordt. Om het zilver harder te maken worden andere metalen toegevoegd zoals koper. Zo ontstaan de zogenaamde zilverlegeringen. De hoeveelheid puur zilver die aanwezig is in een legering bepaalt het zilvergehalte van een sieraad en wordt uitgedrukt in duizendsten.

Keurtekens als bewijs van kwaliteit (in zilveren sieraden)

In Nederland worden al meer dan zes eeuwen er op gouden, zilveren en platina voorwerpen keurtekens aangebracht. Deze keurtekens behoren tot een van de oudste vormen van consumentenbescherming. De bescherming van de consument is zelfs wettelijk vastgelegd in de Waarborgwet 1986. Deze garandeert dat een voorwerp (dus ook zilveren sieraden), voorzien van wettelijk vastgestelde keurtekens, het juiste gehalte aan platina, goud of zilver bevat. Ieder zilver voorwerp dat in Nederland verhandeld wordt, moet voorzien zijn van een wettelijk keurteken. Op grond van de waarborgwet kennen we in Nederland drie geaccepteerde zilverlegeringen:

1e gehalte zilver, 925 duizendsten, ook wel Sterling zilver genaamd in Engeland

2e gehalte zilver, 835 duizendsten

3e gehalte zilver, 800 duizendsten 

Legeringen beneden het 3e gehalte mogen in Nederland geen zilver genoemd worden. Voor kleinere nieuwe werken wordt, als de legering juist is, het volgende teken afgeslagen naast het verantwoordelijkheidsteken.

Grotere werken worden voorzien van een gehalteteken, een teken van het waarborgkantoor, een jaarletter en een verantwoordelijkheidsteken. Uw juwelier kan u alles over deze keurtekens vertellen.

Onderhoud van uw zilveren sieraden

Als zilver in contact komt met zwavelverbindingen wordt het zwart. Ook in de lucht die we inademen zit een minimum aan zwavel. Zilver zal op den duur altijd zwart verkleuren als het niet op tijd gepoetst wordt. Zilveren gebruiksvoorwerpen, zoals bestek, blijven langer mooi wanneer ze in doeken en daarna in plastic gewikkeld worden. Zodra zilver en zilveren sieraden gebruikt worden moeten ze gepoetst worden. Uw juwelier kan u adviseren over de geschikte poetsmiddelen.

Zilveren sieraden blijven mooi als ze af en toe in een sopje van bijvoorbeeld zachte groene zeep of afwasmiddel afgeborsteld worden. Gebruik hiervoor een zachte tandenborstel. Spoel de zilveren sieraden vervolgens af met lauw water en droog ze zorgvuldig met een wollen doek. Zilver knapt ook op van een sopje water met ammonia of citroensap. Pas op met parels, sommige zilveren sieraden kunnen het best door een juwelier worden schoongemaakt.

Berg uw zilveren sieraden als u ze niet draagt met zorg op. Wikkel ze in een zachte doek of leg ze in een doosje zodat ze niet met andere sieraden in aanraking komen en zo krassen en beschadigingen kunnen oplopen. Laat uw zilveren sieraden tenminste een keer per jaar door een juwelier nakijken. Hij kan de voorwerpen op slijtage controleren en voorkomen dat u ze verliest. Hij kan uw sieraden bovendien professioneel reinigen. Het kan de moeite waarde zijn om uw zilver bij de gelegenheid te laten polijsten.

Bent u geintereseerd geraakt in zilveren sieraden? Bezoek hier onze webwinkel.